Esti deznadajduit?

Toţi trecem prin momente de descurajare, mai adânci sau mai uşoare, de mai scurtă sau de mai lungă durată. Dacă ai ales această opţiune ai nevoie cu siguranţă de încurajare, mângâiere şi un impuls ca să mergi mai departe. Ai nevoie de cineva care să te asigure că totul va fi bine. Şi pe care să-l crezi pe cuvânt!

Dar haide mai întâi să privim lucrurile în profunzime. Eşti de acord cu mine că deznădejdea (îi putem spune şi depresie, descurajare) este mai mult decât o simplă tristeţe. Ne poate crea dificultăţi în gândire şi concentrare, ne face inactivi, ne tulbură somnul sau pofta de mâncare. Poate fi resimţită în urma unui eşec sau a unui eveniment tragic din viaţa noastră. Sau poate fi indepedentă de orice eveniment, legată mai degrabă de o situaţie permanentă din care nu mai reuşim să ieşim, de negăsirea unei soluţii la ceea ce considerăm noi a fi o problemă permanentă. Sau este poate felul nostru de a fi, încât nici nu ne putem imagina că am putea să simţim şi să gândim altfel decât o facem acum. Unii dintre noi au o înclinaţie spre acest tip de trăiri prin temperamentul cu care sunt înzestraţi. Persoanele interiorizate, mai înclinate spre analiză şi spre despicarea firului în patru, sunt mai predispuse la momente de depresie sau descurajare decât cele cu un temperament exteriorizat, sociabil şi temerar, gata oricând să ia totul de la capăt. Pentru prima categorie orice nereuşită poate fi percepută ca un dezastru şi orice eşec ca sfârşitul tuturor posibilităţilor.

Este foarte important să te cunoşti pe tine însuţi pentru că de acest lucru depinde şi rezolvarea la problema ta. Trebuie să identifici sursa deznădejdii tale şi să o abordezi cu luciditate. Dacă este un eveniment tragic din viaţa ta, un abuz, dispariţia unei persoane dragi, un eşec dureros, respingere din partea familiei sau a prietenilor, atunci sentimentele tale sunt îndreptăţite şi fireşti. Se spune că timpul vindecă…Dar mai sigur vindecă atingerea plină de dragoste şi de milă a lui Dumnezeu. El este o sursă inepuizabilă de speranţă şi de putere de a merge mai departe. Psalmii din Scriptură exprimă deseori ceea ce tu experimentezi acum (Ps.6, 13, 18 etc.) Poate nu eşti o persoană religioasă. Nici nu trebuie să fii. Eşti un om cu o nevoie pe care Dumnezeu o poate împlini. Citeşte Scriptura, mergi la biserica unde ai fost invitat poate de multe ori, ia legătura cu prieteni creştini. Pentru o problemă serioasă este nevoie de remedii serioase.

Dacă ai trecut prin evenimente dureroase trebuie să vezi dacă nu cumva acestea ţi-au determinat un mod de gândire negativ prin prisma căreia apreciezi acum orice eveniment. Sau, aşa cum am mai spus, temperamentul tău te predispune la o gândire negativă. În acest caz, este nevoie de o transformare profundă a fiinţei tale interioare. Trebuie să înţelegi că viaţa nu este o succesiune de sarcini, obstacole, înfrângeri, că tu însuţi eşti mai mult decât suma deficienţele tale, iar viitorul oferă şi altceva decât greutăţi fără sfârşit, frustrări şi deznădejde. Domnul Isus Hristos a venit în această lume ca să readucă speranţa şi lumina şi în inima ta. În Dumnezeu găseşti un sens al vieţii care te motivează să mergi mai departe în ciuda dificultăţilor. Domnul Isus este cea mai competentă autoritate căreia I te poţi adresa cu încredere. La El găseşti înţelegere, empatie, interes şi, cel mai important, mângâiere şi susţinere. În cazurile de deznădejde este foarte importantă trăirea şi exteriorizarea sentimentelor până la capăt, iar înaintea lui Dumnezeu o poţi face fără ruşine şi fără reţineri.

În final, câteva sfaturi practice te pot ajuta să acţionezi concret pentru depăşirea stării în care te afli:

1. Evită să rămâi singur.
2. Caută ajutorul celorlaţi.
3. Cântă.
4. Mulţumeşte pentru ce ai.
5. Încrede-te în puterea cuvântului lui Dumnezeu.
6. Acţionează pentru propria ta recuperare în cooperare cu un consilier specialist.
Şi nu uita: “La capătul tunelului întunecat este întotdeauna o lumină”.

Top